Orfeu și Euridice (Mitologia greacă)

Se spune despre Orfeu că a fost cel mai mare cântăreț din câți au existat vreodată. Mama sa, muza Caliope, inspira poezia și arta de a vorbi frumos iar tatăl său, mărețul Apollo, era ocrotitorul cântecului dulce. Moștenind și ducând mai departe calitățile părinților săi, Orfeu a devenit în timp “arhetipul (modelul călăuzitor al) artistului”.

Legendele fac referire la abilitatea extraordinară de a fermeca prin muzica sa nu numai creaturile vii, dar chiar și pietrele ! Nu este deci de mirare că Orfeu a fost de mare ajutor argonauților (eroii antici greci care au călătorit pe corabia Argo spre Colhida ca să aducă Lâna de aur), la a căror expediție a participat domolind marea furtunoasă, căci avea puterea de a stăpâni prin artă elementele naturii. În versiunile mai vechi ale legendei, se spune că Orfeu a fost recrutat de argonauți pentru a acoperi chiar și ademenirile sirenelor cu cântecele lui.

După despărțirea de Iason (conducătorul argonauților), Orfeu se îndrăgostește de frumoasa nimfă Euridice (în ochii căreia își oglindea fericirea zile și nopți în șir) și se căsătorește cu aceasta. Din păcate, povestea lor de dragoste este de scurtă durată; nimfa calcă pe un șarpe veninos și moare. Distrus de durere, Orfeu cere ajutor zeilor, pentru a-i reda iubita, dar cerul nu-i răspunde.

Disperat, Orfeu se hotărăște să coboare el însuși în Tărâmul Umbrelor și după multe peripeții, depășind cu lira sa fermecată toate obstacolele din cale, ajunge în fața temutului Hades (Zeul Morții). Acesta, fermecat de muzica și versurile artistului, se lasă înduplecat și promite să o elibereze pe nimfă, cu singura condiție ca Orfeu să meargă în fața ei și să nu întoarcă nici măcar o dată privirea către Euridice până nu vor părăsi lumea umbrelor. Aproape de finalul călătoriei lor, temându-se ca nu cumva Euridice să se fi rătăcit, Orfeu întoarce capul ! Tot ce mai vede este cum iubita sa, cu brațele întinse spre el, alunecă înapoi în Infern. Euridice dispare a doua oară, de data aceasta pentru totdeauna.

În pofida rugăminților eroului, Hades nu o mai eliberează pe Euridice. Revenit pe pământ, Orfeu rătăcește trist și abătut, singura sa consolare rămânându-i muzica și poezia sa. Nu mai vrea să întâlnească și să iubească nicio femeie, rămânând fidel iubitei sale, chiar dincolo de moarte. În zadar îl ispitesc bacantele, preotesele lui Bacchus, el rămâne neînduplecat. Furioase și amețite de vin, acestea îl ucid. Dar Orfeu primește moartea cu seninătate, pentru că numai așa își mai poate reîntâlni iubita.

După moartea lui Orfeu, muzele lui Apollo au așezat lira lui pe cer, unde o vedem și noi astăzi: Constelația Lirei ne reamintește de una dintre cele mai frumoase povești despre o iubire eternă, petrecută în cer și pe pământ. Dragostea lui Orfeu pentru Euridice este o legendă despre existența iubirii mai presus de moarte.

Iar artiștii din toată lumea nu contenesc a găsi și a exprima în moduri proprii simbolurile acestui personaj !

(În imagine, artistul fotograf Bruno Legeai și-a reprezentat și a surprins nu doar ”drumul” parcurs de Orfeu cu Euridice spre Tărâmul Vieții dar și copacii în formă de liră, parcă vrăjiți de cântecul magic și etern al lui Orfeu)

copaci-lira

sursa foto: https://www.facebook.com/LenoPhoto/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s